Architecture

Aitex Institute – Ramón Esteve

Confidence, Technology, Identity

Location:
Alcoi, Comunidad Valenciana, Spain
Year:
2018
Area:
28000 m2
Architect:
Ramón Esteve
Project Team:
Anna Boscà,
Borja Martos,
Teresa Piá
Collaboratiors:
REE Tudi Soriano,
Isabel Meyer,
Pau Raigal
Building Engineer:
Emilio Pérez
Carolina Tarazona
Engineering:
Leing Ingeniería
Landscaping:
Gustavo Marina
Model:
Mini Arquitectura

The project is based on the need to represent, through architecture, the evolution that the corporation has undergone in recent
years. The proposal for the new building for the AITEX Technological Institute gives an answer both to the configuration of a
powerful identity that reflects the values of the company and to its program needs and the constraints of its plot.
The building for the AITEX Technological Institute has been designed with the aim of representing the evolution of the institute’s identity.

CUSTOMERS

A united, round and timeless image intends to transmit concepts such as trust, technology and identity. For this purpose, we decided to display the structure on the façade as a series of rectangular columns that work as a spatial envelope on all its surfaces: façade, roof and entrance.

SOCIETY

The building goes beyond its boundaries to promote the transference of knowledge and the dynamisation of the territory. For this reason, we have chosen glass for the envelope, a dematerialized material that is used with different degrees of transparency. On the other hand, the building is linked to its environment by means of a strategy based on enhancing the complex’ environmental quality. Such strategy becomes meaningful because its link to its immediate surroundings, the natural landmarks of Alcoi and the adjoining Mariola Mountain Range. Furthermore, some species native from the Font Roja Natural Area have been planted in the courtyards and the rock batter.

The features from the environment are present in all the areas of the building, from the exterior entrance hall, which welcomes the visitor and leads them to the hall while representing the importance of the institution, to the roof cafeteria with views to the mountains.

PEOPLE

The work areas have been developed as inspiring surroundings where new ideas will be created while promoting the interaction between work teams with clear, flexible, well-lit spaces. A large corridor between labs has been designed as a meeting place, which will improve personal relationships. The meeting rooms, arranged around this corridor, use different colours related to each unit. We have put special attention to the quality of the spaces with the aim of creating a feeling of belonging among the workers.

FUTURE

The building is a technological and versatile clockwork that has to guarantee sustainable growth in every aspect, so it presents a pioneering attitude towards the respect for the environment and use of clean resources. Its environmental sustainability criteria go beyond, so architecture allows functional flexibility and dynamic growth by means of a very clear, flexible scheme.

About the Architect

Ramon Esteve

Ramon Esteve graduated in Architecture from Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid (ETSAM) in 1990. He founded Ramon Esteve Estudio de Arquitectura in 1991, working on both architectural and interior design projects and also other fields such as industrial design and art direction at the national and international area.
His portfolio includes wide expertise in public buildings such as health, educational and cultural facilities. It also includes private buildings for public use; such as bank offices, hotels, leisure facilities, restaurants, commercial premises and pieces of ephemeral architecture. His work on exclusive single-family houses is noteworthy on its own – they are true pictures of his philosophy. Product design projects are taken as the logic continuation of architectural field.
Ramon Esteve has been teaching at the School of Architecture of Valencia since 2005. From 2012 he has been conducting residential design seminars at the Master in Interior Design of Universidad CEU-Cardenal Herrera. He is often invited to participate in workshops and conferences on architecture and design.
Ramon Esteve has been awarded for his work in both architecture and industrial design. He received the 2011-2013 COACV Prize of Architecture in the category of interior design for the project developed for Chapeau Multibrand Store. His design for the NH Palacio de Tepa Hotel was awarded the 2011 European Hotel Design Awards in the category “Conversion of an Existing Non-Hotel Building to Hotel Use”. He has been recently awarded the Plus Architecture Awards 2013 for his work at the CEAM Sant Rafael in Ontinyent.

FGG
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top