Architecture

The Origami house – Sanjay Puri

Sanjay Puri Architects designs the Pune Residence

The Origami House

Located on a small plot of 500sqm within an enclave of small buildings and houses, the Origami House is designed in response to the close proximity of the existing structures on the southern and eastern sides with the possibility of the western side too being developed in the near future. Angled incisions are created to orient all the rooms towards the open road on the northern side.

After keeping the necessary open spaces on all sides, the architect was left with a maximum area of 250sqm at a level. The extensive requirements listed by the client necessitated the house to be a vertical block with 4 upper levels and a basement.

In response to the context, angled incisions that have manifested as origami planes on the façade are created to orient all the rooms towards the open road on the northern side.

This orientation simultaneously ensures that all rooms derive indirect northern light allowing them to remain cool during the extensive summer months of the city’s location.

Each room opens into north-facing small carved out sheltered open spaces creating an energy efficient building.

Unlike most individual homes built on large land parcels which therefore can be designed more horizontally, this urban house is in a densely populated city and has a large built volume in comparison to the plot it is within.

The house is expressed as a single sculpted monolithic volume externally with subtracted volumes within, forming the semi-enclosed spaces that punctuate the building form.

A double-height living room and the master suite on the topmost floor ensure that the home is not just inward-looking with its expansive and interactive, centrally positioned lift lobby; but well integrated into its surroundings.

A large open stairwell sky lit at the terrace level allows natural light to infuse the internal circulation spaces at each level.The Origami House is responsive to its context creating privacy from adjacent buildings in close proximity.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

To Top