Architecture

Cottage In The Vine Yard

Reshaping the Landscape

 

“The house is composed by two monolithic structures forming two large blocks made of different materials, the first one made of white concrete, both inside and outside, cut across by structural surfaces made of thermally-modified pine wood” – Ramón Esteve

The house is located in the municipality of Fontanars, on the outskirts of the village surrounded by large acreages. The project seeks the maximum environmental and landscape integration because of its border location –  between a zone of pine forests and the grapevine fields, being diluted practically in the vegetation. To this contributes the decision to develop the entire program in a single plant, in addition to the material chosen, which provides shade consistent with the place.

ARCHITECTURE : GENERATING FORMS

“This countryside retreat generated from the idea of a standard traditional rural house with its pitched roof, applying a new concept of space afterwards” – Ramón Esteve

The geometry consists in mapping the line edge that defines the traditional house to extrude it after, forming an envelope under which will be developed throughout the project. That line-concept, turned into a long concrete shell that organizes the dwellings ́ program and is crossed transversely by the rooms materialized as pine wood containers.

The project seeks the maximum integration landscape and environment, due to the location of the border between an area of pine forest and the fields.

ENVIROMENT AND LANDSCAPE

The access to the plot is through a path surrounded by olive trees. In the background, you can see the house, hidden by groups of cypresses, poplars and pine trees. You enter the house through one of the wooden structures. The concrete central space is a fluid common area dominated by a big replace towards which all the rooms are opened. From the inside, the views are framed by the pine wood surfaces that intersect the central space. By being considered a second residence, both these structures and the porches can be totally locked when the house is not inhabited.

SPACES

A wide porch, placed at the end of the house, completes the home. It provides a lounge area linked to a dual landscape, on one side the immediate views of the pine forest, on the other side those of the vineyard. The house is modulated by the timber planks of 20 cm. that built the wooden boxes and also the timber formwork for pouring concrete.

Also the pinewood furniture and the carpentry for this retreat have been specifically designed following the same modulation. Both materials, white concrete and timber, are coherent with the nature of the structure.

GREEN TECHNOLOGY

“Environmentally, it follows the guidelines for a passive house. Appropriate means are available to take advantage of renewable energy through the use of panels of solar energy, energy supply from biomass or collecting and storing drinkable rain water”. Ramón Esteve

The energy saving is optimized thanks to the materials used and a thermal insulation of rock wool with great insulating ability. Also, the installation of lighting is energy-effcient due to a control system that optimizes the use of natural light.

WORK PROCESS

The project pursues a monolithic image of the materials so it can express, in the same inner and outer way, a means to achieve essentiality. Thus, both the concrete shell and the wooden boxes are presented in the same way inside and out, preserving materiality and texture.
The shell functions as a self-compacting reinforced concrete sandwich with isolation core. Boxes made of pine wood are made according to a balloon frame system that structures them with a succession of uprights and crossbars, simplifying the execution of the same.

PROJECT CREDITS

AWARDS
Selección del proyecto de Vivienda en Fontanars por el CSCAE, concurso Arquitectura en positivo

Architect
Ramón Esteve

Collaborating Architects
Anna Boscà
Victor Ruiz

Collaborators
Tudi Soriano
Patricia Campos
Borja Martos

Design Collaborators
Nacho Poveda

Technical Architect
Emilio Pérez

Constructor
Covisal Futur S.L.

Project Manager
Gonzalo Llin

Project
2012

Completion Date
2017

Photographer
Mariela Apollonio

Production and audiovisual
Alfonso Calza

Location
Fontanars dels Alforins, Valencia, Spain

Area 
414.74 m2

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top